Scroll Top
Strada Banul Antonache 40-44, București 011665

Bursită umăr – Cauze, tipuri, tratament și simptome

close-up-woman-pain (1)

Bursele sunt alcătuite din țesut conjunctiv organizat sub forma unei membrane, care conțin la interior (asemenea unui săculeț) un spațiu cu o mică cantitate de lichid sinovial. Rolul acestora este de a facilita alunecarea între tendoane, ligamente, piele, muschi și os sau de a amortiza șocurile. Inflamația și iritarea lor duce la apariția bursitei. Uneori însă, bursa poate fi colonizată de bacterii, iar în acest caz, vorbim despre bursita infecțioasă.

Ce este bursita umărului  

Bursita este o afecțiune frecvent întâlnită la nivelul umărului. Dintre multiplele burse existente, cea mai implicată în procesul inflamator este bursa subacromială. Rolul acesteia este de a asigura buna mobilitate a tendoanelor mușchilor coafei rotatorii pe sub acromion (apofiza osoasă situată la extremitatea laterală a omoplatului). Leziunile sau suprautilizarea umărului pot duce la acumularea de lichid în această bursă, ceea ce declanșează bursita subacromială. 

Simptomele bursitei umărului variază în funcție caz, dar pot include destinderea de volum (apariția unei umflături), senzație de căldură în zona afectată, sensibilitate, durere sau febră. Simptomele pot apărea progresiv sau brusc, mai ales noaptea. 

Tipuri de bursită a umărului 

Clasificarea tipurilor de bursită a umărului se face în funcție de mai mulți factori, inclusiv cauza, durata și severitatea afecțiunii. Astfel, bursita de umăr poate fi:

  • Cronică: Bursita umărului cronică apare ca rezultat al leziunilor recurente sau episoadelor repetate de bursită acută. Majoritatea pacienților sunt diagnosticați cu bursită cronică. Simptomele pot fi absente temporar, dar pot reapărea și persista chiar mai mult decât perioada în care simptomele au fost absente. Deși mulți pacienți învață să se adapteze durerii și simptomelor, bursita cronică poate duce la slăbirea funcției brațului și umărului și poate fi asociată cu apariția altor dureri în regiunea gâtului sau a cotului;
  • Acută: Acest tip de bursită a umărului apare brusc, adesea ca urmare a unui accident/traumatism sau unei leziuni de coafa rotatorilor. Se poate resimți durere atât la palparea cât și la mobilizarea umărului;
  • Infecțioasă: Deși rare, infecțiile bacteriene, cum ar fi infecțiile cu stafilococ, pot cauza bursita infecțioasă (septică) a umărului. În acest caz, umărul poate avea un aspect eritematos (înroșirea zonei)  și poate fi cald la atingere. Totodată, durerea de umăr este severă și poate apărea și febra. Poarte să apară și postvaccinal, în urma unei tehnici greșite de vaccinare și se numește SIRVA – shoulder injury related to vaccine administration. 

Cauzele apariției bursitei umărului 

Cauzele bursitei umărului includ, în general, suprasolicitarea umărului sau în formele acute, traumatisme care duc la inflamația si iritarea bursei. 

Realizarea frecventă a anumitor mișcări sau activități care implică ridicarea sau mișcarea umărului poate cauza frecarea excesivă între structurile osoase și țesuturile din jurul umărului, inflamând bursa.

De asemenea, leziunile directe la nivelul umărului, cum ar fi căderile sau loviturile, pot provoca inflamația acută a bursei ca urmare a unei rupturi de coafă rotatorie sau unei dislocări (luxație) gleno-humerale.  

Factorii de risc ai bursitei umărului 

Factorii de risc pentru dezvoltarea bursitei umărului sunt anumite afecțiuni medicale, activități sau caracteristici care pot crește probabilitatea dezvoltării acestei afecțiuni. Acești factori pot include:

Printre factorii de risc pentru dezvoltarea bursitei umărului se regăsesc atât afecțiuni medicale/boli care predispun la inflamație, cât și activități sau ocupații care pot crește probabilitatea dezvoltării acestei afecțiuni. Dintre factorii de risc pentru bursita de umăr amintim: 

  • Boala artrozică sau guta;
  • Diabetul zaharat;
  • Afecțiuni renale sau uremie (acumularea ureei în sânge);
  • Artrita reumatoidă;
  • Afecțiuni tiroidiene.

Anumite profesii, cum ar fi cele din domeniul construcțiilor, solicită adesea mișcarea repetată și solicitarea umărului. Aceste mișcări repetitive pot cauza frecare și uzură la nivelul bursei, ceea ce poate duce la inflamație și, în cele din urmă, la dezvoltarea bursitei de umăr.

De asemenea, sporturile precum baschetul implică deseori aruncări repetitive sau mișcări ale umărului care pot suprasolicita această articulație. Prin urmare, sportivii care practică aceste sporturi pot fi mai predispuși la apariția bursitei umărului. 

Bursita umărului poate apărea și la pacienții care fac exerciții fizice, mai ales dacă exercițiile impun stres repetat asupra articulației umărului. Exemple pot fi antrenamentele fizice intense sau care implică solicitarea directă a umerilor, ridicarea greutăților sau exercițiile de forță.

Când trebuie să vezi un medic 

Consultul unui medic specialist în cazul bursitei umărului este recomandat în următoarele situații:

  • Dacă durerea la nivelul umărului este intensă și afectează în mod semnificativ capacitatea de a efectua activitățile zilnice;
  • Dacă anumite tratamente nu ameliorează simptomele;
  • Dacă observați apariția unei umflături sau a unui nodul la nivelul articulației umărului;
  • Dacă umărul este umflat sau zona umărului are un aspect roșu-eritematos;
  • Apariția stărilor febrile, a frisoanelor sau a transpirațiilor nocturne.

Consultul medicului specialist este indicat în cazul pacienților care au orice îngrijorare sau suspiciune în legătură cu bursita umărului. Acesta va efectua o evaluare profesională, va diagnostica afecțiunea și va oferi sfaturi medicale și tratamentul necesar.

Contactați experții noștri în ortopedie pentru a programa un consult dacă vă confruntați cu această afecțiune sau prezentați simptome asociate bursitei umărului.

Bursita umărului: Simptome 

Simptomele bursitei umărului variază în funcție de severitatea inflamației și de tipul de bursită prezentă, precum și de istoricul medical al fiecărui pacient. În general, simptomele asociate cu această afecțiune sunt:

  • Durerea umărului: Durerea poate apărea brusc sau treptat. Ea poate fi inițial ușoară, dar crește în intensitate;
  • Umăr rigid sau umflat – ceea ce traduce acumularea de lichid inflamator
  • Mobilizarea activă dureroasă a umărului: Pacienții care suferă de bursită au dificultate în a-și desfășura activitățile zilnice ce includ mișcarările umărului;
  • Durere nocturnă, în timpul somnului, atunci când pacienții dorm pe partea umărului afectat;
  • Durere intensă cu caracter ascuțit atunci când brațul este ridicat deasupra capului.

În cazul bursitei cronice, simptomul cel mai evident este umflarea umărului. Pacienții observă că umărul este mai umflat decât de obicei și că acest simptom persistă în timp. Bursita cronică nu este dureroasă în fazele incipiente. Cu toate acestea, umflarea umărului poate determina disconfort sau senzația de presiune în acea zonă. În general, bursita cronică nu provoacă înroșirea pielii, dar se poate resimți o senzație de căldură la nivelul umărului, fără a indica prezența unei infecții.

Bursita acută se dezvoltă rapid, de obicei după un traumatism sau un incident specific, cum ar fi loviturile sau căderile. Umărul se umflă la scurt timp după eveniment, iar zona afectată devine ușor dureroasă. Pielea din jurul zonei umărului poate fi ușor sensibilă la atingere și se poate manifesta și o senzație de căldură în acea zonă.

Unul dintre simptomele caracteristice ale bursitei infecțioase  este senzația excesivă de căldură în zona inflamată. În acest caz, pacienții pot simți că zona umărului este mai caldă la atingere decât în mod normal sau decât alte părți ale corpului. Zona afectată este sensibilă, cu un aspect roșu sau violet. Febra este, de asemenea, un simptom frecvent în cazul bursitei infecțioase. De reținut este că simptomele se pot extinde de la nivelul umărului și să iradieze în zona brațului.

Diagnosticul bursitei umărului 

Procedurile și testele de diagnostic care pot fi folosite pentru a evalua și diagnostica bursita umerilor includ:

  • Radiografia: Este folosită pentru a evalua în principiu structurile osoase. În cazul bursitei, radiografia nu poate confirma diagnosticul, însă poate evidenția modificări de structură osoasă de însoțire a bursitei sau cauzatoare a acesteia. Cu aceasta ocazie, radiografia de umăr evaluează și existența unei fracturi, mai ales într-un context traumatic. De asemenea, calcificările intratendinoase sunt vizibile la radiografie. Acestea pot fi indicii ale bursitei cronice sau recurente;
  • Rezonanța magnetică (RMN): Această metodă de imagistică medicală utilizează câmpuri magnetice puternice, pentru a crea imagini detaliate ale organelor și structurilor din interiorul corpului. Un RMN poate oferi o perspectivă mai detaliată asupra țesuturilor moi, precum și a structurilor articulației umărului pentru a evalua starea bursei și a altor componente ale articulației;
  • Ecografii: Este o examinare dinamică, care cu ajutorul unui transductor emițător de unde,  vizualizează straturile anatomice ale umărului. Ecografiile pot ajuta la evaluarea dimensiunii bursei și la detectarea lichidului acumulat.
  • Analize de sânge: Analizele de sânge pot fi efectuate pentru a confirma sau exclude alte afecțiuni medicale care pot prezenta simptome similare cu cele ale bursitei. De exemplu, se pot efectua teste pentru a verifica prezența infecției sau a bolilor inflamatorii, cum ar fi guta.

Tratament pentru bursita umărului 

Tratamentul pentru bursita umărului variază în funcție de tipul bursitei, severitatea afecțiunii și istoricul medical al pacientului. În general, acesta include repaus fizic, limitarea activităților care cauzează disconfort, aplicarea compreselor reci și administrarea medicamentelor antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și durerea. În cazul bursitei infecțioase, se recomandă tratamentul cu antibiotice. Consultul unui medic specialist este cea mai bună metodă pentru a obține un plan de tratament personalizat.

Tratament non-chirurgical pentru bursita umărului 

Bursita umărului se poate trata și în mod non-chirugical, cu scopul de a reduce inflamația și ameliora simptomele. Aceste tratamente includ:

  • Injecții cu corticosteroizi;
  • Corticosteroizi sub formă de medicamente orale;
  • Fizioterapie;
  • Antibiotice.

Tratament chirurgical pentru bursita umărului

Dacă simptomele nu se ameliorează sau starea pacientului se înrăutățește în urma tratamentului non-chirurgical, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală.

Artroscopia este o procedură medicală minim invazivă în care medicul folosește un instrument subțire și o cameră video (artroscop) pentru a vizualiza și trata problemele din interiorul unei articulații, cum ar fi umărul. Dacă există țesut deteriorat care apasă și irită bursele sau alte structuri în jurul umărului, acesta poate fi îndepărtat pentru a reduce durerea și inflamația. În unele cazuri, artroscopia poate implica excizia sau extirparea bursei inflamate.

În cât timp trece bursita umărului?

Cu un tratament adecvat, durerea provocată de bursită poate trece în câteva zile, de regulă în jur de 10-14 zile. 

Cum putem preveni bursita umărului

Pentru a preveni dezvoltarea bursitei umărului, se pot lua în considerare următoarele recomandări:

  • Exerciții de încălzire înainte activităților sportive, pentru a pregăti mușchii și articulația umerilor pentru efort;
  • Exerciții de întindere/stretching și de întărire a musculaturii umerilor;
  • Repaus și odihnă după activități ce solicită mișcarea repetată a umerilor;
  • Utilizarea unui suport pentru umăr sau a unor dispozitive sau echipamente speciale care oferă susținere suplimentară pentru articulația umărului (benzi elastice, centuri, bandaje, etc.) 

Respectarea acestor măsuri preventive poate contribui la menținerea sănătății umărului și la reducerea riscului de dezvoltare a bursitei.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.