Scroll Top
Strada Banul Antonache 40-44, București 011665

Proteza de genunchi

proteza de genunchi

Proteza de genunchi reprezintă tratamentul final pentru leziunile degenerative de la nivelul genunchiului (gonartroza), atunci cand tratamentul conservator nu mai da rezultate sau cand articulatia este foarte deteriorata. Ca și tratament este utilizat cu succes în ultimele decenii pentru a elimina durerea, corecta deformările de la nivelul membrelor și pentru a relua activitățile cotidiene. Formată din componente metalice sau din plastic, proteza este aplicată la nivelul genunchiului printr-o intervenție chirurgicală numită artroplastie.

Anatomia genunchiului

Genunchiul are o structură complexă, fiind una dintre cele mai utilizate articulații din organism. În componența acestuia intră capătul inferior al femurului, capătul superior al tibiei si rotula. Componentele osoase ale articulației sunt acoperite de cartilaj, care are rolul de a absorbi șocul și a facilita mișcarea.

Al doilea tip de cartilaj de la nivelul genunchiului este reprezentat de două meniscuri, lateral și medial-componente în forma literei „C”, care au rolul de a amortiza mișcările și de a absorbi șocurile.

Componentele care oferă stabilitate articulației genunchiului, conectând oasele între ele, sunt ligamentele. Printre ligamentele de la acest nivel se numără: ligamentul colateral medial și lateral, ligamentele incrucisate anterior și posterior.

În alcătuirea genunchiului intră, de asemenea, bursele sinoviale. Acestea sunt săculeți plini cu lichid care are rolul de a lubrifia articulația, reducând forța de frecare aproape la 0, în cazul unui genunchi sănătos.

Ce este proteza de genunchi?

Proteza de genunchi este alcătuită din trei componente: cea femurală și tibială, ambele fiind metalice, înlocuiesc cartilajele articulare femural și, respectiv, tibial; și un despărțitor (insert) de polietilenă, care are rolul de a facilita mișcarea de flexie/ extensie a genunchiului.

Indicații – Când este nevoie de o proteză de genunchi?

Aceasta este recomandată în momentul în care nu există tratament alternativ conservator sau chirurgical reconstructiv sau acestea nu au fost eficiente. Rareori, în situații speciale,  se poate utiliza ca prim tratament (tumori, sechele traumatisme, etc). Articulația genunchiului se degradează fie din cauza traumatismelor, fie ca urmare a procesului de îmbătrânire și apariție a uzurii.

Protezarea genunchiului se decide de către medicul ortoped, împreună cu pacientul, în urma unui consult de specialitate și a stabilirii unui diagnostic. Majoritatea persoanelor care necesită proteză de genunchi prezintă unul dintre următoarele simptome:

-durere severă sau rigiditate, care limitează activitățile zilnice, precum mersul pe jos sau urcatul scărilor;

-durere severă sau moderată, în repaus, pe timpul zilei sau al nopții;

-inflamație cronică a genunchiului, care nu se reduce prin odihnă sau la administrarea de medicamente;

-deformarea genunchiului – îndoirea nenaturală a acestuia spre interior sau exterior;

Artrita post-traumatică-fracturi severe de genunchi

Fracturile severe de genunchi, cauzate de diferite traumatisme, pot duce, de-a lungul timpului, la degradarea cartilajului articular, limitând mobilitatea și funcționalitatea acestuia, în acest caz protezarea genunchiului devenind opțiunea optimă de tratament.

Artrita reumatoidă

Constă în inflamarea membranei sinoviale, care înconjoară articulația, putând duce la deteriorarea cartilajului. Acesta din urmă devine rigid, provocând durere la nivelul genunchiului. Artrita reumatoidă este cea mai întâlnită din grupul artritelor inflamatorii.

În stadiu incipient, artrita reumatoidă se tratează de către reumatolog, si uneori, de către ortoped prin realizarea unei sinovectomii artroscopice. Când, însă, nu este diagnosticată la timp, ea progresează, proteza de genunchi devenind singura opțiune de tratament.

Evaluarea ortopedică

Este etapa inițială, în cadrul căreia medicul chirurg ortoped, ideal supraspecializat în chirurgia genunchiului, va stabili dacă este necesară o proteză de genunchi. Acesta va analiza următoarele aspecte:

-istoricul medical al pacientului-va solicita informații despre starea generală de sănătate, dar și despre momentul în care s-a instalat durerea la genunchi, durata și intensitatea acesteia și impactul asupra mobilității și funcționalității;

-examinare fizică – va realiza un control medical pentru a observa mobilitatea și forța genunchiului, stabilitatea acestuia, dar și alinierea membrelor inferioare;

-radiografii- medicul poate solicita teste imagistice, precum radiografiile, pentru a stabili cu exactitate gravitatea leziunii și planul de tratament;

-alte investigații imagistice, precum RMN sau CT, dacă specialistul le consideră necesare pentru o mai bună determinare a condiției oaselor și a țesuturilor moi de la nivelul genunchiului.

Pregătirea înainte de operație

Premergător intervenției chirurgicale de protezare a genunchiului, pacientului i se va solicita efectuarea de controale și analize medicale, precum și întreruperea administrării unor medicamente și pregătirea mediului social pentru perioada postoperatorie.

Evaluarea medicală

După stabilirea necesității artroplastiei de genunchi, medicul chirurg va recomanda o evaluare medicală completă a pacientului, pentru a se asigura că starea generală de sănătate este adecvată pentru a fi supus unei astfel de intervenții. Pacienții care prezintă diferite afecțiuni cronice, precum cele cardiace, sunt supuși unui control de specialitate, pentru a se asigura că intervenția chirurgicală nu le va agrava condiția.

Analize medicale și medicația corespunzătoare

Înainte de realizarea intervenției chirurgicale, pacientului i se va solicita efectuarea de analize medicale, precum cele de sânge și de urină.

Medicul chirurg si anestezistul trebuie informati cu privire la orice medicament pe care pacientul îl ia. Acesta din urmă va primi recomandări în legătură cu medicația care trebuie întreruptă înainte de intervenție. În general, antiinflamatoarele nonsteroidiene, de tipul aspirină, ibuprofen, și majoritatea medicamentelor administrate pentru tratarea artritelor trebuie întrerupte cu aproximativ două săptămâni înainte de artroplastie.

Planificarea mediului social

Perioada postoperatorie va fi una sensibilă, cu mare impact asupra activităților desfășurate. Deși, cu ajutorul cadrelor speciale sau a cârjelor, pacientul se va putea deplasa la puțin timp după operație, acesta va avea nevoie de ajutor pentru activitățile mai complexe, precum menaj sau gătit.  Din acest motiv, este important ca acesta să se asigure că are alături persoane care îl pot sprijini în realizarea lor.

Plănuirea casei pentru perioada postoperatorie

Adaptarea locuinței pentru perioada postoperatorie va sprijini procesul de recuperare, accelerându-l. Pacientul poate întreprinde următoarele acțiuni pentru a-și pregăti casa pentru etapa de după intervenția chirurgicală:

-pregătirea, dacă este posibil, unei camere la parterul casei, pentru perioada de recuperare, pentru a fi evitat urcatul și coborâtul scărilor, care ar putea suprasolicita genunchiul;

-îndepărtarea covoarelor groase sau a obiectelor de care s-ar putea împiedica;

-pregătirea unui scaun stabil, cu un șezut și un spătar ferm și un taburet pe care poate fi ridicat piciorul.

Operația de artroplastie de genunchi

Pentru efectuarea procedurii, în general, pacientul va fi admis în spital în aceeași zi cu operația și va fi externat după două-trei zile de la operație, dacă totul decurge bine. Aceste detalii, vor fi, însă, stabilite împreună cu medicul chirurg.

Anestezia

Preoperator, medicul anestezist va oferi un consult, în cadrul căruia va hotărî împreună cu medicul chirurg care este anestezia potrivită pentru pacient, luând în considerare starea acestuia de sănătate. Aceasta poate fi regionala (rahidiana) sau generală sau o combinație între acestea.

Procedura chirurgicală

Pentru protezarea genunchiului se va realiza o incizie de aproximativ 12-15 de cm, prin intermediul căreia chirurgul va accesa articulatia genunchiului si va înlocui componentele articulare deteriorate cu cele metalice și din plastic, din care este alcătuită proteza. În funcție de complexitate, procedura durează aproximativ 60-90 minute.

Imagine cu artroza genunchi (stanga) si dupa operatia de proteza de genunchi (dreapta)

 

Tipuri de artroplastie de genunchi

În funcție de afectarea genunchiului (globală sau doar a unui compartiment) proteza poate fi parțială sau totala. De asemenea, dacă genunchiul afectat este foarte deteriorat cu o îndoire exagerată sau instabilitate a articulatiei, atunci proteza de genunchi poate necesita componente de revizie, fiind mai complexă.

Radiografie cu proteza partiala (stanga) si totala (dreapta)

Recuperarea după proteza de genunchi

Procesul de recuperare după artroplastia de genunchi este o etapă esențială pentru recuperarea funcționalității și a mobilității acestuia.

Durerea după operație

După operație este normală apariția durerii, ca parte a procesului de vindecare și recuperare. Pentru controlul ei, medicul specialist poate prescrie medicamente de tipul antiinflamatoarelor nonsteroidiene, paracetamol sau anestezice locale, sau poate indica o combinație a acestora.

Prevenția cheagurilor de sânge

Pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge postoperator, medicul poate recomanda administrarea de anticoagulante sau folosirea unor șosete de compresie. De asemenea, mișcarea piciorului este încurajată pentru a crește fluxul de sânge de la nivelul membrului inferior.

Recuperarea medicală/Fizioterapia

Un pas esențial în procesul de recuperare este terapia fizică. Dr. Dragos Popescu este adeptul recuperării rapide – FAST Track Reconvery. Asta înseamnă ca pacientul se va mobiliza cu cat mai repede posibil dupa operatie, nu mai tarziu de a doua zi: mers asistat cu cadru sau carje, asezat pe scaun si exerciții ușoare pentru mobilitate și forța. Un terapeut acreditat va stabili, împreună cu medicul chirurg, un plan de exerciții care să ajute la redarea mobilității și a forței genunchiului, potrivite fiecărui pacient. Urcatul si coboratul scarilor se va realiza la 48 ore dupa operatie.

Complicații posibile după proteza de genunchi

Complicațiile apărute în urma artroplastiei de genunchi sunt rare, cele severe, precum infecțiile apărând la mai puțin de 2% din pacienți, iar infarctul sau accidentul vascular apare chiar mai rar.

Printre posibilele complicații se numără:

-infecțiile, deși rare, pot apărea la nivelul protezei sau în jurul rănii. Cele minore sunt tratate cu antibiotice;

-cheagurile de sânge, care vor fi evitate prin exerciții de ridicare a piciorului, acestea ajutând fluxul sangvin;

-probleme ale protezei-deși aceasta este realizată special pentru această operație, în timp, ea se poate uza, iar componentele se pot slăbi.

Recuperarea acasă

Respectarea indicațiilor chirurgului este esențială pentru succesul intervenției și procesului de recuperare și pentru redobândirea mobilității și funcționalității.

Îngrijirea rănii

La finalul operației, incizia va fi închisă prin cusături sau capse. Acestea vor fi scoase după două săptămâni. Se recomandă imersia piciorului în apă înainte ca rana să fie complet închisă. Aceasta va fi bandajată, pentru a preveni iritarea ei în urma contactului cu alte obiecte.

Alimentația corespunzătoare

Deși în urma intervenției pofta de mâncare este scăzută, este important să menținem o dietă echilibrată pentru a sprijini redobândirea forței musculare.

Activitatea fizică

Este un element esențial în recuperarea după intervenție. Programul de exerciții ar trebui să includă sesiuni de mers pe jos, inițial în casă și, ulterior, afară, pentru a crește ușor mobilitatea; reluarea treptată a activităților casnice; exerciții specifice pentru creșterea forței musculare, recomandate de un terapeut.

Cât costă operația și în funcție de ce se calculează prețul?

Prețul operației variază în funcție de complexitatea ei. Pentru a stabili un preț exact, este necesară efectuarea unui consult de specialitate.

Ce să NU faci după artroplastia de genunchi?

Procesul de recuperare depinde de respectarea indicațiilor primite de la medici. Pentru a sprijini această etapă se recomandă evitarea:

-activităților care cresc riscul de cădere;

-suprasolicitarea genunchiului;

-saritului pe membrul inferior operat;

Întrebări frecvente

Ce durată de viață au protezele de genunchi?

În prezent, protezele de genunchi funcționează bine și după 15 ani, însă procesul de recuperare de după intervenție și protejarea genunchiului sunt importante pentru succesul procedurii.

Din ce sunt făcute protezele de genunchi?

Protezele au componente din metal (aliaj crom-cobalt-alte metale) și din plastic.

Ce fel de activitate fizica pot face după operația de artroplastie?

Activitatea fizică va fi reluată treptat după intervenție, obținându-se, în cele din urmă, o mobilitate și funcționalitate completă a genunchiului. După recuperarea mersului normal și a mobilitatii genunchiului se recomanda realizarea activității fizice fără impact (exerciții la sală, bicicleta, eliptica, golf,). Alergatul, fiind un sport cu impact ridicat asupra genunchiului nu este inclus ca o activitate recomandata, asta neinsemnand ca punctual sa nu poți alerga dacă este nevoie.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.