Scroll Top
Strada Banul Antonache 40-44, București 011665

Osteotomia de genunchi – Ce este, de ce este necesară și cât durează recuperarea

old-patient-close-up

Osteotomia este o procedură chirurgicală care poate fi efectuată asupra diferitelor articulații ale corpului pentru a corecta probleme structurale sau pentru a redistribui presiunea asupra articulației. Cu toate acestea, genunchiul este una dintre cele mai comune zone pentru efectuarea osteotomiilor, deoarece osteoartrita la genunchi și deformările osoase ale acestei articulații sunt relativ frecvente. Osteotomia de genunchi este o opțiune de tratament pentru pacienții care suferă de gonartroza precoce sau prezintă leziuni cauzate de activități fizice intense, atata timp cat acesti pacienti prezinta o deformare osoasa care necesita o corectie. 

Ce este osteotomia de genunchi și în ce constă? 

În cazul osteotomiei de genunchi, se efectuează o tăietură (fractura) controlată în osul tibiei sau femurului pentru a modifica alinierea sau forma oaselor. Tăietura este efectuată cu mare precizie în timpul procedurii chirurgicale și nu este o fractură accidentată.

Scopul principal al acestei intervenții chirurgicale este de a schimba modul în care greutatea corporală se distribuie în interiorul articulației genunchiului. Prin aceasta, se reduce presiunea pe o anumită parte a genunchiului afectată de artrită sau alte probleme structurale.

După ce osul este secționat și redresat în poziția corectă, acesta este fixat utilizând dispozitive de fixare chirurgicală, de obicei, plăci cu șuruburi. Această fixare ajută la menținerea oaselor în noua lor poziție până când se vindecă. Procesul de vindecare variază în funcție de pacient și uneori poate fi necesar un dispozitiv ajutător, precum o orteza, pentru a proteja zona operată.

De ce se face osteotomia de genunchi? 

Osteotomia de genunchi este o opțiune pentru pacienții cu artroza precoce la o singură zona a genunchiului (artroza unicompartimentala). Prin redistribuirea presiunii asupra articulației, se poate ameliora durerea și disconfortul asociate osteoartritei.

In anumite situatii, osteotomia de genunchi poate fi efectuată și la pacienții ale căror oase ale picioarelor nu sunt aliniate corect si inca nu au simptome de artroza. Cele mai fecvente deformari ale genunchiului sunt: genu var (genunchi cracanati) si genu valg (genunchi in X).

Deformare in genu var (stanga) si genu valg (dreapta)

Această procedură este o opțiune pentru pacienții relativ tineri, în general sportivi, care doresc să-și păstreze genunchiul și să amâne, pe cât posibil, înlocuirea partiala sau totală a articulației genunchiului.

Pentru a evalua dacă osteotomia de genunchi este o opțiune și în cazul dumneavoastră, il puteți contacta pe Dr Dragos Popescu pentru o consultație.

Tipuri de osteotomie de genunchi 

Există două tipuri principale de osteotomii de genunchi: 

  • Osteotomie de închidere: În timpul osteotomiei cu închidere, chirurgul face o tăietură sau o fractura controlată în unul din oasele genunchiului, în zona unde este necesară corectarea. Această incizie se face cu mare precizie și este planificată în funcție de specificul problemei structurale a genunchiului. După ce tăietura inițială este efectuată, chirurgul îndepărtează o porțiune a osului in forma de pana, care creează un spațiu deschis în os. Acest spațiu odata inchis permite chirurgului să ajusteze alinierea oaselor în funcție de necesitățile pacientului. După ce corecția oaselor a fost efectuată, se fixeaza în noua lor poziție;
  • Osteotomie de deschidere: Chirurgul efectuează o incizie în partea medială sau laterală a genunchiului. După expunerea osului tibiei sau femurului prin incizie, acesta va efectua o fractura controlată in acesta. Ulterior cele 2 parti sunt separate pentru a crea o deschidere în formă de pană în os. Pentru a menține deschiderea și pentru a asigura o corectare stabilă, se introduce o grefă osoasă în spațiul creat. După ce grefa osoasă este plasată în deschidere, cele două parti ale osului tibiei sunt fixate în poziție cu ajutorul unei plăci metalice și al șuruburilor.

Imagine preoperatorie (stanga) si postoperatorie (dreapta) după o dubla osteotomie la nivelul aceluiași genunchi: inchidere laterala femur si deschidere mediala tibie. Uneori este nevoie de combinarea tiferitelor tipuri de osteotomie pentru corectarea unor deformitati mai mari sau mai complexe.

Riscurile procedurii de osteotomie de genunchi 

În general, riscurile asociate osteotomiei de genunchi sunt similare cu cele întâlnite în majoritatea procedurilor chirurgicale. Cu toate acestea, osteotomia la genunchi are și riscuri specifice legate de procedura în sine.

Riscuri generale:

  • Reacții alergice la anumite medicamente și anestezie;
  • Probleme respiratorii;
  • Sângerări în timpul sau după procedura chirurgicală;
  • Infecții postoperatorii.

 Riscuri specifice ale osteotomiei de genunchi:

  • Formarea de cheaguri de sânge în venele piciorului;
  • Leziuni ale vaselor de sânge sau nervilor din jurul genunchiului ca urmare a manipulării țesuturilor;
  • Infecții în zona de interventie aI genunchiului;
  • Articulația genunchiului nealiniată corect;
  • Rigiditate la nivelul genunchiului;
  • Fixarea nereușită în noua poziție, necesitând astfel o altă intervenție chirurgicală;
  • O intarziere de consolidare a osteotomie – osul tăiat în timpul osteotomiei nu s-a vindecat în mod corespunzător.

Avantajele și dezavantajele procedurii de osteotomie 

Este important de reținut că procedura de osteotomie de genunchi prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, iar acestea pot varia în funcție de cazul individual și de necesitățile pacientului. Este esențial ca pacienții să discute cu medicul specialist pentru a evalua dacă această intervenție este potrivită în cazul lor și pentru a lua decizia cea mai informată în ceea ce privește tratamentul.

Avantajele osteotomiei

Iată câteva dintre avantajele generale ale acestei proceduri:

  • Mentine integritatea structurilor articulare (ligamente, meniscuri, etc);;
  • Osteotomia este o opțiune atunci când artroza este in faza precoce. In aceasta situatie evita sau intarzie o interventie de proteza totală de genunchi. Proteza de genunchi poate implica îndepărtarea completă a articulației, în timp ce osteotomia păstrează articulația în sine;
  • După osteotomie, pacienții pot reveni la activitățile fizice.

Dezavantajele osteotomiei

Dezavantajele osteotomiei de genunchi includ:

  •       Perioada mai lungă de vindecare;
  •       Pacienții pot fi nevoiți să folosească cârje, iar acest lucru poate fi inconfortabil și poate necesita o perioadă de adaptare.

În ce constă osteotomia de genunchi? 

În timpul operației de osteotomie de genunchi se face o tăietură controlată în osul din jurul articulației genunchiului pentru a corecta deformările osoase și pentru a ameliora anumite simptome. Osul este apoi realiniat și fixat pentru a permite vindecarea în noua poziție. Această fixare are rolul de a menține osul în poziția corectă pe durata procesului de vindecare.

Pe măsură ce osul se vindecă, noul aliniament va deveni permanent, iar pacientul va observa ameliorarea simptomelor și revenirea la funcționalitatea normală a genunchiului. Este important a se urma cu strictețe indicațiile medicului pentru a asigura succesul acestei intervenții chirurgicale și o recuperare adecvată.

Înainte de operație 

Înainte de o operație, pacienții trebuie să respecte recomandările medicului pentru a se pregăti corespunzător pentru intervenție. Iată câteva aspecte generale:

  •       Efectuarea unor exerciții fizice care dezvoltă forța musculară în zona genunchiului;
  •       Evitarea expunerii la soare, contactul cu plante otrăvitoare, zgârieturilor sau a altor probleme care pot afecta zona din jurul zonei chirurgicale;
  •       Întreruperea unor anumite tratamente medicamentoase;
  •       Reducerea consumului de alcool și MAI ALES întreruperea fumatului;

Este important să informați medicul dumneavoastră cu privire la orice problemă de sănătate sau afecțiune pe care o aveți.

Procedura chirurgicală 

Procedura chirurgicală durează în general între 1 și 2 ore. Operația se desfășoară astfel:

  • Chirurgul va face o incizie la partea laterala sau mediala a genunchiului, deasupra sau sub rotulă.
  • Se va planifica corectia necesara pentru realinierea osului respectivt;
  • Chirurgul va tăia osul și va plasa sau va îndepărta o porțiune din os;
  • Se vor fixa oasele în poziția corectă.

După operație, pacientul va fi transportat în sala de recuperare, unde va fi monitorizat cu atenție.

Click aici pentru a vedea clipul video pe Youtube

Complicații ale osteotomiei de genunchi 

Există și anumite complicații ale osteotomiei de genunchi, printre care:

  • Riscul de a dezvolta infecții postoperatorii;
  • Cheaguri de sânge la nivelul piciorului;
  • Limitarea mișcării la nivelul articulațiilor genunchiului;
  • Leziuni ale vaselor de sânge sau nervilor din apropierea zonei;
  • În cazuri rare, osteotomia poate să nu se vindece corespunzător.

 Aceste complicații sunt relativ rare, iar chirurgul va lua măsurile corespunzătoare pentru a minimiza riscurile.

Recuperarea după osteotomia de genunchi 

Perioada de recuperare după o osteotomie de genunchi este variabilă, cu durata cuprinsă între câteva săptămâni și până la 6 luni. Această perioadă diferă în funcție de fiecare pacient și de recomandările medicului. Monitorizarea postoperatorie și consultul cu medicul specialist sunt necesare pentru a stabili evoluția recuperării și pentru a face un plan personalizat. În cele din urmă, pacienții pot reveni la activitățile lor normale, inclusiv la antrenamentele fizice intense, în termen de 3-6 luni, sub supravegherea medicului.

Externare 

În majoritatea cazurilor, pacienții sunt externați la 1-2 zile după operația de osteotomie. La momentul externării, pacientul va primi instrucțiuni detaliate cu privire la îngrijirea postoperatorie, administrarea medicamentelor, exercițiile de reabilitare și orice alt aspect important pentru recuperare.

Gestionarea durerii 

După intervenție, pacientul poate simți disconfort sau durere, dar medicul specialist poate prescrie un tratament pentru a diminua simptomele. Tratamentul medicamentos include analgezice si/sau antiinflamatoare nesteroidiene. Opioidele trebuie utilizate numai conform indicațiilor medicului și întrerupte pe măsură ce simptomele încep să se amelioreze.

Folosirea cârjelor 

În primele săptămâni după operație, pacienții vor avea nevoie de cârje pentru a se deplasa. Acestea sunt utilizate pentru a reduce presiunea și stresul asupra genunchiului operat și pentru a preveni orice deteriorare suplimentară în timp ce osul și țesuturile se vindecă.

Vizita la medic 

După operația de osteotomie la genunchi, pacienții trebuie să se programeze pentru un consult la medicul specialist. Consultul este important pentru a determina evoluția recuperării și pentru a verifica modul în care osteotomia s-a vindecat. În cadrul acestei consultații, se pot efectua radiografii ale genunchiului pentru a obține imagini clare ale structurilor osoase. Pe baza rezultatelor radiografiilor și a stării generale a pacientului, medicul va oferi instrucțiuni cu privire la utilizarea normală a piciorului și genunchiului. Acesta poate recomanda și anumite exerciții de recuperare.

Exerciții de recuperare

Exercițiile sunt esențiale în procesul de recuperare după o osteotomie de genunchi și au rolul de a ajuta pacienții să își redobândească mobilitatea și forța musculară în genunchiul operat. Un fizioterapeut poate lucra cu pacienții pentru a dezvolta un program personalizat de exerciții de reabilitare, adaptat nevoilor și capacităților individuale.

Sursa foto: Freepik

 Bibliografie: 

  • orthoinfo.aaos.org, https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/osteotomy-of-the-knee/, accesat la 28.09.2023;
  • www.arthritis-health.com, https://www.arthritis-health.com/surgery/knee-surgery/knee-osteotomy-surgery, accesat la 28.09.2023;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21159-knee-osteotomy, accesat la 28.09.2023;
  • www.mountsinai.org, https://www.mountsinai.org/health-library/surgery/osteotomy-of-the-knee, accesat la 28.09.2023;
  • www.lybrate.com, https://www.lybrate.com/topic/knee-osteotomy-understanding-the-pros-cons-of-it/1981ba96f14c60cb66d208507eb6db9e, accesat la 28.09.2023;
  • www.bonsecours.com, https://www.bonsecours.com/health-care-services/orthopedics-sports-medicine/knee/treatments/knee-osteotomy, accesat la 28.09.2023.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.